За тестото:
225 г брашно
125 г масло
1 яйце от свободно отглеждани кокошки
1 с.л. вода
За пълнежа:
1 с.л. зехтин
2 стръка праз
2 стръка селъри
4 яйца от свободно отглеждани кокошки
450 пълномаслена течна сметана
150 г синьо сирене „Стилтън“
2 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното и студеното, нарязано на малки кубчета масло. Пулсирайте докато се образуват маслени трохи. След това добавете яйцето и водата. Пулсирайте отново до получаването на еднородна смес.
2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете с ръце на плосък кръг. Поръсете точилка с брашно и с нея разточете тестото в кръг, без да натискате силно.
3. Прехвърлете тестото във форма за пай с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното по краищата. Надупчете тестото с вилица по дъното и поставете формата в хладилник за 15 минути. След това постелете лист хартия за печене върху тестото и върху него изсипете зърна суров боб. Печете „на сляпо“ в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 5-10 минути. След изваждане оставете да изстине. Намалете фурната на 160 градуса (с вентилатор).
4. Нарежете праза и селърито на тънки кръгчета. Загрейте зехтин в тиган и запържете зеленчуците за 2-3 минути на силен огън. След това намалете силата на огъня, захлупете и гответе 25 минути до пълно омекване. Отстранете капака и гответе още 2-3 минути, колкото да се изпари излишната течност.
5. В купа разбийте яйцата и течната сметана. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Върху изпеченото тесто разпределете задушените праз и селъри. Поръсете с настърганото сирене и нарязания магданоз. Залейте с яйчената смес. Печете киша 35-40 минути. След това го оставете да изстине 5-10 минути.