Необходими продукти за 4 порции:
4–5 картофа
2 стръка праз
2 яйца
2 с. л. брашно
2 стръка копър
1/2 ч. л. сол
олио за пържене
за пастета:
1 шепа сушени домати
1–2 с. л. зехтин
150–200 г сирене
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измитите и обелени картофи се настъргват на едро ренде. Бялата част на праза се нарязва наситно и заедно с яйцата и брашното се прибавя към настърганите картофи. Овкусява се със ситно нарязания копър и сол и се разбърква до получаването на еднородна смес.
2. В тиган се сгорещява олио. С лъжица се гребва от картофената смес и се разстила в тигана като палачинка. Пържи се на умерен огън от двете страни, докато се зачерви.
3. Сушените домати се накисват в 1 ч. ч. топла вода и зехтина. Когато набъбнат и
омекнат, се изваждат и се нарязват наситно. Прехвърлят се в купа и се смесват с натрошеното сирене. Сместа се овкусява със сол, кимиона, червения и черен пипер и хубаво се разбърква.
4. Зелената част на праза се разрязва по дължина, листата се отделят едно по едно и се бланшират за около минута в кипнала подсолена вода. Изваждат се, заливат се със студена вода, отцеждат се и се нарязват надълго така, че да се получат тънки лентички.
5. В средата на палачинката се поставя от пастета, завива се на руло, завързва се с лентичка бланширан праз и се сервира.
Други рецепти за палачинки:
Дантелени палачинки
Палачинки с кус-кус за вечеря
Пакетчета от палачинки
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!