400 г картофи
300 г краве сирене
350 г брашно (+ за размесване)
1/4 кубче жива мая
1 щипка захар
2 ч. л. сол
120 мл хладка вода
3 с. л. зехтин „Екстра върджин“ (+ за заливане)
300 г чери домати
2 ч. л. сух риган
1/4 с. л. морска сол
Начин на приготвяне:
Картофите се белят. Режат се на кубчета и се сваряват. Оставят се да се охладят и се намачкват с вилица. Маята се разтваря в малка част от водата, заедно със захарта. Оставя се да шупне.
Брашното се разбърква със солта. Прибавят се натрошеното сирене, картофите, останалата вода, маята и зехтинът. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се разпределя в тава, застлана с пергаментова хартия. Притиска се с пръсти и пак се оставя да втаса. Отново се притиска с пръсти. Залива се със зехтин, поръсва се морска сол и риган.
Подреждат се половинките чери домати и се притискат в тестото. Пече се 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Още идеи с картофи:
- Печени картофки с бира в плик
- Пролетни картофи на фурна
- Пилешки бутчета с пресни картофи
- Вкусно постно ястие с пресни картофи