Освен че изглежда впечатляващо, това есенно ястие се приготвя бързо и лесно. В него универсалният ориз е допълнен с избрана колекция от сезонни зеленчуци, стафиди и малко мед.
Необходими продукти за 4 порции:
4 големи листабяло или савойско зеле
2 с. л. олио
1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
200 г почистена тиква или моркови, нарязани на много малки кубчета
1 ч. л. мед
1 с. л. бял балсамов или ябълков оцет
1 ч. ч. ориз
1 с. л. стафиди
2 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Слагат се да заврат 2 л вода с 1 с.л. сол и в тях се поставят листата от зеле за 3 мин. Изваждат се, слагат се в ледена вода, за да се охладят, и се подсушават. С всяко листо се покрива по една намаслена купичка. Краищата се оставят да висят навън.
Олиото се загрява и в него се слага да се запържи празът за 3-4 мин. Добавя се тиквата и се разбърква още 3-4 мин. Слагат се медът, стафидите и оцетът. Прибавя се оризът, разбърква се и се налива бульонът. Подправя се на вкус. Оставя се да къкри, докато течността се поеме.
Оризовата смес се разпределя в купичките. Завива се с висящите краища на зелевите листа. Купичките се слагат да се пекат в загрята фурна на 200° С за около 30 мин.
Ако не искате яденето да е постно, можете да прибавите бекон или друг колбас, нарязан на кубчета, вместо тиква и стафиди.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Пълнени сушени чушки с ориз и булгур