Необходими продукти:
1 яйце
200 милилитра топла вода
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 и половина чаена лъжичка мая
сусам
и около 600 грама брашно
Начин на приготвяне:
Започваме като в топлата вода разтворим маята с лъжичката захар и една-две супени лъжици от баршното. Бъркаме, докато се разтворят добре.
След това в купа пресяваме брашното, чукваме яйцето, слагаме щипка сол и започваме да разбъркваме, като на тънка струя добавяме маята.
Бъркаме, докато стане трудно за бъркане, а след това започваме да месим с ръка. Когато омесим тестото, го оформяме на топка, оставяме го в купата и я запечатваме с домакинско фолио. Сега идва ред на чакането, защото тестото трябва да втаса, докато удвои размера си.
Набрашняваме повърхност подходяща за месене и премесваме тестото, като накрая го разделяме на равномерни части.
Готови топчета тесто оформяме на лентички, а след това на гевречета. Когато сме готови, се преместваме на печката, където слагаме вода да заври. В нея слагаме по 2-3 от гевречетата и ги варим за много кратко - докато изплуват на повърхността.
Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги поставяме върху хартия за печене. Тук, по желание, докато са още влажни, можете да ги поръсите със сусам или маково семе например.
След това са готови за печене. Печем ги в предварително загратя на 200 градуса фурна, докато получат златиста коричка. След като изстинат нашите гевречета са готови за похапване. Да ви е сладко!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Какво е парено тесто и как да го приготвим