*На испански се пише Torilla, но двойното "ll"се произнася "ia", т.е. правилно е да се казва тортия. Заради начина на изписване в България ястието е по-популярно като тортиля. Не бива да се бърка с плоските царевични питки със същото наименование.
Тортиля - една обичана класика от испанската кухня. В най-базисния си вариант представлява омлет с картофи и лук. Популярен е като Tortilla de Patatas или Tortilla Espanola. В Испания се предлага в много вариации. Една от най-популярните е с добавка на пикантен, испански салам чоризо иберико. Чоризо е деликатесен салам от кълцано свинско месо от породата иберийско прасе, с чесън и пикантен червен пипер.
Трудност в тази рецепта представлява обръщането на самата тортиля по време на печене с допълнителна чиния. Възможно е да претърпите и неуспех и леко да се разпадне при самото обръщане. Съвет: след като излеете омлета в тигана, постоянно да го разклащате, за да не захване отдолу. Печете го на среден огън и постоянно прокарвайте шпатула по ръба му, за да го отлепите добре. Уверете се, че е напълно отлепен в центъра и чак тогава пристъпете към обръщане.
Непременно ползвайте ръкавици, за да не се изгорите и чиния, с диаметър по-голям от диаметъра на тигана. Действайте бързо и рязко. Обърнете тигана, след това леко приплъзнете омлета, обратно в тигана, за да се изпече и от другата страна.
Необходими продукти:
5 големи картофа
1 малка глава лук
3 бр. гъби печурка
половин червена чушка
половин зелена чушка
100 г пикантен испански салам Чоризо Иберико
5 яйца
зехтин
черен пипер
сол
пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета, с дебелина около 2 мм. Загрейте тиган, като нелеете зехтин, който да покрие дъното на съда и изпържете за по 2-3 минути картофите на няколко пъти. Необходимо е да омекнат, без да покафеняват прекалено много. Отцедете с решетъчна лъжица и ги оставете в купа да изстинат добре.
Прецедете останалата мазнина, като запазете част от нея в тигана за зеленчуците.
Нарежете лука на полумесеци, гъбите на парчета, половината от чоризото на парчета и двете чушки на фини ленти.
Задушете ги до омекване в тигана. Охладете ги добре.
В дълбока купа разбийте яйцата с тел. Сложете вътре картофите и ги оставете да постоят така около 10 минути, за да се напоят добре. Добавете задушените зеленчуци и чоризото и внимателно разклатете и разбъркайте с вилица, като внимавате да не разкъсвате картофките. Поръсете със сол и черен пипер.
Почистете тигана. Загрейте малко от останалата мазнина в него и изсипете яйчено-картофената смес. Бързо разпределете всичко равномерно в тигана. Намалете котлона на средна степен и гответе тортията, с често разклащане, за да не захване отдолу, докато видите, че е изпечена от долната страна.
Прокарвайте шпатула по ръба. Когато се уверите, че се е изпекла отдолу, прокарайте, ако е необходимо няколко пъти шпатулата от всички страни, за да сте сигурни, че добре се е отлепила от дъното на тигана. Вземете чиния с диаметър по-голям от диаметъра на съда, сложете си ръкохватки, хванете двата съда и бързо и рязко обърнете тортията в чинията. След това лекичко я приплъзнете обратно в тигана.
Гответе тортията и от другата страна, докато се изпече, след това отново прекарайте шпатула и може да я обърнете още веднъж по съшия начин с чинията. На финала подредете резени чоризо на повърхността.
Изключете котлона и внимателно я приплъзнете в голямата чиния. Поръсете с нарязан, пресен магданоз.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Вулканската кухня на Каталуния
Седемте чудеса на португалската кухня
Великденските трапези по света