Подбраните от цял свят съставки (азиатско тофу, средиземноморска мащерка, близкоизточни кайсии и т. н.) придават на тази удивляваща рецепта глобално фюжън внушение и, разбира се, невероятен вкус.
Необходими продукти за 4 порции:
1 консерва гигантски боб, сварен
12 дребни лукчета, почистени
200 г тофу, пушено или натурално
2 с. л. зехтин
50 мл вермут
1 ч. л. мед
1 ч. л. мащерка
1 с. л. нарязан магданоз
1 ч. л. ябълков оцет
2 щипки кимион
2 щипки сух джоджен
чери доматчета, по желание
сол на вкус
за соса:
½ ч. ч. мармалад от кайсии
½ ч. ч. ябълков оцет
½ ч. л. сол
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 люта червена чушка, нарязана на много ситно
1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
1 с. л. нарязан на ситно магданоз
Необходими продукти:
В загретия зехтин се слагат лукчетата. Разбъркват се 1-2 мин. Слагат се вермутът, медът, мащерката, магданозът, сол и оцет на вкус. Ако се използват готови мариновани лукчета, не се слага оцет. Разбъркват се, докато течността почти се изпари. Добавят се бобът, кимионът и джодженът. Охлаждат се.
Тофуто се нарязва на кубчета. Нанизва се на шишчета, като се редува с боб, доматчета и лукчета. Намазват се със зехтин и се изпичат на грил или грил-тиган от всички страни.
Сосът се приготвя, като мармаладът и оцетът се слагат на среден огън за заврат. Добавя се солта, разбърква се и се вари 6-7 мин, докато леко се посгъсти. Слагат се чесънът, лютите чушки и магданозът. Охлажда се.
Шишчетата се сервират със сладко-киселия сос.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Как да направим шишчета "Морски дарове"