Рецептата е класическа, шаран от около 1,4 кг., с уханна плънка от ориз с канела, орехи и стафиди.
Ароматите са дафинов лист, девисил, червен пипер, черен пипер и сол. Пекох го 30 минути под фолио и още 15 минути отворен.
Необходими продукти:
пресен шаран 1,4 кг
черен пипер
сол
Продукти за плънката:
100 г ориз
2 глави лук
1 скилидка чесън
50 мл. зехтин
30 мл. сухо бяло вино
1 кафена лъжица червен пипер
1/2 ч.л. канела
2 малки дафинови листа
1 ч.л. девесил
черен пипер
сол
50 г смлени орехи
50 г накиснати стафиди
кухненски канап за връзване
400 мл. вода
2 с.л. доматено пюре
30 мл. зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Внимателно поставете шарана върху дъска. Най-добре е да ползвате ръкавици. Ако желаете, изстържете с нож люспите. Внимавайте, защото е хлъзгав. Разрежете корема, отдолната страна, и с помощта на нож изстържете вътрешностите навън. Измийте го добре. Поставете го в тава и го поръсете с черен пипер и сол.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера със зехтин, до омекване. Добавете почистения и измит ориз, бланширайте минута-две и налейте 1 ч.ч. вода. Време е за подправките - канела, червен пипер, черен пипер, дафинов лист сол.
Разбъркайте и налейте бялото вино с още 1/2 ч.ч. вода. Намалете котлона и оставете ориза да стане полу-готов. Добавете смлените орехи и накиснатите и отцедени стафиди. Разбъркайте и охладете леко плънката.Загрейте фурната на 200 градуса.
Внимателно напълнете корема на шарана. Прекарайте кухненски канап под нея и я завържете, така че да не изтече плънката. Налейте 400 мл. вода. Сложете доматеното пюре, сол и полейте рибата и соса със струйка зехтин.
Разпределете останалата плънка отстрани в соса.
Покрийте тавата с фолио и печете рибата, покрита с фолио 30 минути, след това отстранете фолиото и печете още 15-20 минути отворена.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
И още една рецепта: