Необходими продукти:
2 пакета пресни кори за лазаня
1 по-голяма глава броколи
500 г сирене Рикота
60 мл. заквасена сметана
3 с.л. прясно мляко
2 стръка пресен копър
1 стрък прясна мащерка
5-6 зелени маслини
100 г сирене Пармезан
50 г сирене Ементал
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
продукти за доматения сос:
680 мл. доматен сос
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
1/2 ч.л. сух босилек
1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
сол
100 г кашкавал
50 сирене Ементал
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сварете броколите за 5 минути във вряща вода.
Отцедете и охладете.
Нарежете ги на ситно и ги сложете в купа.
Добавете сиренето Рикота, заквасената сметана, млякото, настържете
Пармезана и сиренето Ементал, нарежете на ситно копъра, маслините, добавете мащерката и подправките и разбъркайте всичко добре.
Задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода и след като омекнат добавете доматения сос и малко вода. Сложете подправките и гответе, докато леко се посгъсти и водата леко се изпари. Вземете тава и полейте леко с доматения сос дъното. Сложете ред кори и отгоре разпределете част от плънката с броколи и Рикота. Леко полейте със сос.
Покрийте с втори ред кори и отново повторете плънка и сос. Покрийте с кори и така редувайте до свършване на продуктите. Завършете с кори, поляти обилно с доматен сос.
Старайте се всички ръбчета да са покрити добре. Покрийте тавата с фолио и печете в силно загрята фурна 20 минути. Извадете и поръсете с настъргани кашкавал и Ементал и върнете във фурната, докато се разтопят за още 5 минути. Поднесете лазанята топла.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Как да си направим прясна паста?