Изкуството на курбан чорбата е изключително важно, заради ролята ѝ на приношение, което все пак трябва да зарадва и молителите с вкуса си. Рецептата от сливенския край може и да е с малко продукти, но се приготвя с внимание и уважение към вида и вкуса.
Необходими продукти за 4 - 6 порции:
1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета с костите
1 дафинов лист
1 глава лук
2 с. л. морска сол
1 ч. л. черен пипер на зърна
Необходими продукти:
Месото се измива и се залива с 3 л студена вода. Слага се да заври на умерен огън. От момента, в който започне да се образува пяна, тя непрекъснато се отделя с решетеста лъжица. Огънят не бива да е много силен, за да може отделянето на пяната да е постепенно.
Когато спре да се отделя пяна, месото се изважда, а бульонът се прецежда през двойно прегъната марля. Връща се месото, добавят се солта, пиперът, цялата глава лук и дафиновият лист. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри на тих огън около 2 часа или докато месото омекне.
Отново се прецежда бульонът и се сервира в дълбока чиния с няколко късчета месо и пресен селски хляб със самардала.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Кои са правилните подправки за зелен фасул и боб
Кулинарните любимци на България