Приготвянето на щолен може да ви се струва като сложна и трудоемка задача, но ако пробвате да го приготвите по следващата рецепта, едва ли ще ви се стори толкова трудно.
Необходими продукти:
30 мл. топла вода
1 пакетче (7 грама) суха мая или 30 грама прясна мая
120 мл. мляко90 грама масло
380 грама брашно
100 грама кафява захар
3/4 малка лъжичка сол
1 малка лъжичка канела
2 яйца
Кората от един лимон и един портокал
1 малка лъжичка ванилов екстракт
1 малка лъжичка лимонов екстракт
70 грама корички от портолал (аз използвах резенки лимон и портокал.. от тези фабричните)
150 грама шоколадов чипс (ако желаете)
90 грама стафиди
Ром, достатъчно за да покрие стафидите
90 грама фурми, нарязани на малки парченца
100 грама марципан
Разтопено масло за да намажете Щолена, след като се опече
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1 Ден
Накиснете стафидите в рома…сипете достатъчно ром за да покрие всички стафиди, и оставете за една нощ в хладилника.
2 Ден
Сипете топла вода в малка купичка. Добавете маята и оставете 5 минути да поседи. Разбъркайте.
В малка тенджера сложете млякото и маслото и загрейте докато маслото се разтопи.
Оставете настрана за да изстине. Разбийте яйцата с вилица и добавете ваниловия и лимоновия екстракт. В голяма купа смесете брашното, солта, захарта, канелата и корите от портокал и лимон. Разбъркайте добре.
Добавете маята, яйцата, млякото с маслото. Разбъркайте с гумена шпатула. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете 10 минути да постои. Напръскайте плота си с брашно и преместете тестото върху набрашнения плот.
Започнете да добавяте стафидите, фурмите и портокаловите резенки, малко по малко… като през това време омесвате хубаво тестото и добавяте още брашно ако започне да залепва по ръцете ви и плота. Добавете всички предвидени продукти… не се тревожете – ще се разнесат хубаво докато месите тестото – може би цялата процедура ще ви отнеме към 10 минутки.
Намазнете купата в която забъркахте тестото, поставете го в нея, покрийте го с фолио и го оставете в хладилника за една вечер. В хладилника тестото ще стане много твърдо, но това не трябва да ви притеснява.
3 Ден
Извадете тестото от хладилника поне 3-4 часа преди да работите с него. Оставете го в най-топлата ви стая, дори може близо до печка или парно за да се отпусне хубаво. Загрейте фурната си на 180 C и поставете металната скара в центъра на фурната. Напръскайте плота си с брашно и преместете тестото върху набрашнения плот.
Използвайки точилка, разточете тестото в желана от вас форма, аз използвах правоъгълник, защото формата ми за печене е дълбок правоъгълник.
Добавете шоколадовите парченца (ако ползвате) и марципана в средата на разточеното тесто. Започнете да завивате тестото, все едно завивате руло.
Прехвърляте го във вашата форма за печене (намазнена). Печете 45 минути. Преместете върху метална скара и намажете с разтопеното масло, докато е все още горещ. Поръсете обилно с пудра захар.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти: