В Турция köpoğlu се нарича богата салата от едро нарязани пържени или печени патладжани, чушки и домати с кисело мляко.
Нашенската рецепта пропуска млечния компонент и изисква фино стриване, така че да се получи почти кремообразна консистенция и пълно смесване на вкусовете.
Необходими продукти за 4 порции
4 средни патладжана
6 зелени месести пиперки
2 месести домати
3 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
оцет и сол на вкус
3 с. л. орехови ядки или орехов тахан, по желание
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се изпичат на силен грил или на жар. Може да се изпекат във фурната, като се срежат на две и се поставят с разрязаната част надолу в тавичка с незалепващо покритие. Пекат се около 30 мин. на 220º С. При патладжаните може да се сложат и чушките, и доматите. След като се изпекат всички зеленчуци, се слагат в найлонов плик за 20 мин., за да се обелят по-лесно. Обелват се и се нарязват на ситно.
2. Чесънът се обелва и се счуква с малко сол в хаван. Постепенно се сипва зехтинът. Добавят се зеленчуците, като сместа се стрива непрекъснато.
3. Подправя се със сол и оцет на вкус. Прибавя се магданозът.
4. Може да се поднесе с поръсени орехови ядки или орехов тахан.
Още рецепти:
Класическо кьопоолу
Ароматно кьопоолу
Кълцана салата с чушки и патладжан
10 идеи за кисело мляко