Как се прави: Кекс зебра

Как се прави: Кекс зебра

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

250 гр захар
250 мл прясно мляко
200 мл олио
300 гр брашно
4 яйца
1 с.л. бакпулвер
2 с.л. какао
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Започваме като чукнем яйцата в купа, към тях прибавяме захарта, млякото и олиото, без да спираме да бъркаме, докато сместа не стане хомогенна. След това във втора купа добавяме брашното, като го пресяваме. Накрая добавяме бакпулвера и ванилията. След това малко по малко изсипваме брашното в яйцата, като бъркаме непрестанно. Когато сместа стане хомогенна, я разделяме на две.

Съвсем спокойно можем да изсипем едната половина от тестото в купата, в която пресяхме брашното. В едната купа изсипваме какото и разбъркваме, докато се смеси добре. 

След като тестото ни е готово, намазняваме тавичка с малко масло и започваме да изсипваме първо от едното тесто, после от другото. Няма значение с кой цвят започвате. Точно този процес оплескахме ние. В стремежа си да получим по-фина шарка, оплескахме работата. Слагахме по прекалено малко от тестото - редувахме с по 2 супени лъжици. За да се получи добре шарката, препоръчваме да изсипвате по черпак и половина или два направо.

След това внимателно пъхаме тавичката в предварително загрятата на 180 градуса фурна, до готовност. И приятели.. колкото и да ни се иска да ви кажем точно колко минути - наистина не можем, има прекалено много фактори, които влияят. От различните производители брашното е различни, пък и няма две фурни, които да пекат по еднакъв начин. Тества се дали е готов, като се забоде с клечка за зъби по средата. Ако не остане нищо по клечката, като я извадите, е готов.

След като се опече го вадим и го нарязваме. И отново - нашият не се получи, но в кулинарията всичко е проба-грешка. Ние не сме перфектни готвачи и не желаем да ни мислите за такива. Поучихме се от грешката си и няма да я повторим отново. Разбира се, това влияе само на естетическия фактор на кекса, вкусът му е безупречен. Да ви е сладко и до утре!

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Шоколадов кекс с червено вино

Двойношоколадов кекс с цял портокал

Шоколадов кекс с банани

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти