Необходими продукти:
250 гр захар
250 мл прясно мляко
200 мл олио
300 гр брашно
4 яйца
1 с.л. бакпулвер
2 с.л. какао
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Започваме като чукнем яйцата в купа, към тях прибавяме захарта, млякото и олиото, без да спираме да бъркаме, докато сместа не стане хомогенна. След това във втора купа добавяме брашното, като го пресяваме. Накрая добавяме бакпулвера и ванилията. След това малко по малко изсипваме брашното в яйцата, като бъркаме непрестанно. Когато сместа стане хомогенна, я разделяме на две.
Съвсем спокойно можем да изсипем едната половина от тестото в купата, в която пресяхме брашното. В едната купа изсипваме какото и разбъркваме, докато се смеси добре.
След като тестото ни е готово, намазняваме тавичка с малко масло и започваме да изсипваме първо от едното тесто, после от другото. Няма значение с кой цвят започвате. Точно този процес оплескахме ние. В стремежа си да получим по-фина шарка, оплескахме работата. Слагахме по прекалено малко от тестото - редувахме с по 2 супени лъжици. За да се получи добре шарката, препоръчваме да изсипвате по черпак и половина или два направо.
След това внимателно пъхаме тавичката в предварително загрятата на 180 градуса фурна, до готовност. И приятели.. колкото и да ни се иска да ви кажем точно колко минути - наистина не можем, има прекалено много фактори, които влияят. От различните производители брашното е различни, пък и няма две фурни, които да пекат по еднакъв начин. Тества се дали е готов, като се забоде с клечка за зъби по средата. Ако не остане нищо по клечката, като я извадите, е готов.
След като се опече го вадим и го нарязваме. И отново - нашият не се получи, но в кулинарията всичко е проба-грешка. Ние не сме перфектни готвачи и не желаем да ни мислите за такива. Поучихме се от грешката си и няма да я повторим отново. Разбира се, това влияе само на естетическия фактор на кекса, вкусът му е безупречен. Да ви е сладко и до утре!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал