Необходими продукти за 4 порции:
5 патладжана
5 глави лук
5 зелени чушки
5 домата
3 скилидки чесън
50–60 г зехтин
500 мл олио за пържене
1 връзка магданоз
захар за поръсване
лимонов сок за поливане
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Отстранява се зелената кора при дръжките на патладжаните. Обелват се и се прави разрез надлъжно през средата. Посоляват се, накисват се във вода и се оставят да престоят 10 минути.
2. Лукът се нарязва наедро, а чушките, обелените домати и чесънът – надребно.
3. Зехтинът се загрява в дълбока тенджера и се запържват чесънът и лукът. Добавят се чушките и доматите, задушават се 1–2 минути и се поръсват със сол. Налива се 1 ч. ч. вода и се задушава под капак 20–25 минути. След това водата се прецежда, зеленчуците се поръсват с накълцания магданоз и се разбъркват добре.
4. В друга тенджера, в която е загрято олиото, се пържат патладжаните до златисто. Изваждат се върху салфетка, за да попие мазнината. След това се нареждат в подходяща правоъгълна тава. Разрезите се разтварят и вътре се поръсват със сол и захар, поливат се с лимонов сок и се пълнят със зеленчуците.
5. Патладжаните се заливат с изцедения зеленчуков сос и се пекат 20–25 минути на температура 180 градуса. Ястието се сервира добре охладено.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти: