Малките, завити сармички са кулинарна класика и изпитание за търпението на всеки готвач. Ако обаче нямате никакво излишно време, а ви се хапва нещо вкусно, ще ви предложим следните две рецепти за лесни "голи" сарми.
Голи сарми с кисело зеле
Необходими продукти:
1 малка глава кисело зеле
500 г кайма
5 с.л ориз
2 глави лук
чубрица
черен пипер
червен пипер
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва и се вари до омекване. Лукът се почиства и нарязва. Заедно с ориза и каймата се запържва в малко олио. Подправя се с червения и черния пипер. Всички продукти се смесват в тава, долива се вода или бульона от зелето и се пече до сваряването на ориза. Голите сарми се сервират топли.
Голи постни лозови сарми
Необходими продукти:
20 бр лозови листа (пресни или стерилизирани от буркан)
1 глава лук
1 ч.ч. ориз
1 ч.л. червен пипер
⅓ ч.ч. олио
½ връзка копър.
Начин на приготвяне:
Олиото се загрява в дълбок тиган. В него се изсипва нарязаният на ситно лук и се разбърква добре. След около 1-2 минути се добавя и оризът.
Бърка се, докато оризът стане стъклен. Подправя се с червения пипер и ½ ч.л. сол. Към сместа се добавят нарязаните на ивици лозови листа и 2 ½ ч.ч. вода. Оставят се на слаб огън на котлона, докато водата изври и оризът се свари.
Когато ястието е готово, се добавят и нарязаният на ситно копър. Разбърква се добре. Може да се добави и сокът на ½ лимон, ако желаете по-кисел вкус.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Бърза рецепта – багета с кашкавален пълнеж