Необходими продукти:
670 грама брашно
7 грама суха мая за хляб
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
370 мл. вода
70 мл. зехтин
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбъркайте с ръка или дървена лъжица всички продукти докато се смесят добре. Започнете да месите тестото върху набрашнена дъска, добавяйки допълнително брашно, ако тестото изглежда лепкаво.
Месете тестото 5-6 минутки или докато стане еластично и когато го натиснете с пръст, отпечатъкът ви бързо изчезне и тестото възвърне формата си.
Оформете тестото на топка и сложете в намазнена купа, покрийте нежно с прозрачно фолио, без да го запечатвате и оставете да втаса около час – дава.
След като тестото е втасало и удвоило обема си, го разделете на равни части, които ще използвате за всяка пица. Броят на пиците зависи от вас и вашите предпочитания за дебелина на тестото. От това тесто стават около 5 големи тънки пици или 3 по-дебели големи пици.
Разточете всяка част тесто върху набрашнена дъска и прехвърлете в намазнена тава за пица.
Бележка: Тъй като тестото се надува доста във фурната, ако предпочитате супер тънки пици, ще трябва да разточите тестото почти до прозрачност.
За да направите пицата още по-вкусна, можете да добавите моцарела по краищата на тестото, формирайки борд от моцарела (както е показано на снимките).
Оставете разточеното тесто да почине 15 минути, след което намажете със зехтин и добавете любимите си съставки – доматен сос (любима рецепта), сметана, колбас, сирене, зеленчуци. Печете около 20 минути.
Бележка: Можете да замразите част от тестото. За да го използвате след замразяването, трябва да го размразите поне една нощ предварително в хладилник или във фурната на програма размразяване.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Най-популярните италиански пици
Различна пица – с червен боб и бекон