Необходими продукти:
1 кг свинско контрафиле
250–300 мл животинска сметана
2 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. смлян бахар
свински черва за опушване:
200 г ориз
50 г кафява захар
4 дафинови листа
2 звездовидни анасона
1 пръчка канела
Начин на приготвяне:
Месото се почиства от ципите, нарязва се на кубчета и се оставя в хладилник поне за час. След това се смила много добре в изстудена купа на блендер, докато стане на пюре. Малко по малко при постоянно разбиване се наливат сметаната и 200 мл вода, също много добре охладени. Овкусява се със сол, черен пипер и бахар. Прибира се във фризер за 15 минути.
Червата се накисват в студена вода за около 20 минути. След това се пълнят с месото и се оформят кренвирши. Пошират се на 70 градуса за 15 минути и веднага се потапят в леденостудена вода за 5 минути. В съд, покрит с алуминиево фолио, се сипва оризът, смесен с канелата, анасона, захарта и дафиновите листа. Отгоре се слага скара, а върху нея – кренвиршите. Опушват се на умерен огън за около 15 минути.
Съвет:
Всички продукти за кренвиршите трябва да са леденостудени, за да се получи хомогенна смес. По този начин може да направите кренвирши със същото количество пилешки гърди.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още техники: