Необходими продукти:
1 агнешки комплект
200 г ориз
5 връзки пресен лук
1/2 глава лук (голяма)
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен
1/2 връзка магданоз
1 с. л. червен пипер
3 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
За заливката:
2 яйца
300 г кисело мляко
3 с. л. брашно
кисело мляко за поднасяне
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии (черен дроб, бял дроб, було, бъбреци, сърце) се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2–3 минути.
Останалите дреболии (без булото) се сваряват в подсолена вода за около час.След това се отцеждат, охлаждат се и се нарязват на кубчета, а бульонът се запазва.
Двата вида лук и чесънът се наситняват. Старият лук се запържва в олиото, докато омекне. Добавя се оризът и когато стане стъклен, се сипват пресният лук, пресният чесън и червеният пипер. Слагат се дреболиите, нарязаните наситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер.
Ястието се завива с булото и се пече на 180 градуса за 50 минути.Заливката се приготвя като киселото мляко се разбива с яйцата и брашното, сместа се разпределя върху ястието и се допича за още 15 минути.
По желание се поднася с кисело мляко.
Съвет:
В дроб-сармата могат да се сложат и гъби, спанак или лапад.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Какво трябва да знаем за агнешкото месо
Агнешко филе с бадемова коричка