В кухнята на много народи има рецепти за печене на цяло парче месо, което има своите тънкости, за да се получи вкусно и крехко. Обикновено се приготвя парче обезкостено свинско, телешко или агнешко месо.
Месото за тази цел трябва да е качествено и при приготвянето му да се използват подбрани подправки, които да го направят ароматно и пикантно. Месото може да се натрие или шпикова с черен пипер, дафинов лист, чесън, лук и др.
Освен да се сервира като основно ястие, от него се приготвят и чудесни сандвичи, след като изстине и се нареже на филии. За приготвянето на месото са необходими няколко часа, но резултатът си струва усилията и чакането.
За печенето на парче месо с тежест около 2-3 килограма са необходими 1 глава чесън, млян черен пипер, сол и вода.
Пригответе ароматна марината от 100 милилитра вода, 1 чаена лъжичка сол, половин чаена лъжичка млян черен пипер, пресованата глава чесън. Оставете сместа за един час.
Вземете парчето месо, което сте избрали, и добре го измийте под силна струя студена вода. Попийте водата с кърпа. Вкарайте равномерно част от сместа в месото, като направите тънки разрези в месото с помощта на остър нож, разтворите дупките с него и ги напълните с помощта на малка лъжица.
С останалата смес натъркайте добре месото от всички страни и го сложете в подходяща по размер тава. Сложете го в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете до появата на златиста коричка.
След това намалете градусите до 160. Продължавайте да печете месото, като постоянно го поливате с отделения от него сок. Месото е вече напълно готово, когато при набождане от него излиза прозрачен сок.
Още кулинарни техники: