Стерилизирани белени домати
Необходими продукти:
5 кг узрели домати
5 листа от керевиз
3 глави лук
сол
Начин на приготвяне:
Избирате първо по-меките домати и ги нарязвате на четвъртинки. След това ги посолете и ги сложете на котлона в подходящ съд да се задушат. Към тях трябва да добавите лука, нарязан на ситно, както и листата от керевиз. Оставете ги за десетина минути на котлона, след което ги намачкайте, за да станат на пюре.
Останалите домати трябва да обелите, а това най-лесно става, ако ги бланширате. Сложете ги за няколко секунди във вряла вода, след което ги извадете и ги намокрете със студена вода. По този начин обелването става много лесно.
След това ги нареждате плътно в подходящи буркани и ги заливате с горещото доматено пюре – течността трябва да стигне на 1 см под ръба на буркана. Затворете с капачки и стерилизирайте за около 15-20 минути.
Ако не обичате керевиз или не ви се струва подходяща подправка, можете да я замените с магданоз. Ако слагате от него, не е необходимо да го задушавате заедно с лука и доматите.