Траханата е ястие с арабски произход, наподобяващо попарата. Често присъства в кухните на Странджа
По този начин консервираният продукт може да се използва целогодишно за приготвяне на сос, с който се накисва препечен надробен хляб
Особеното при приготвянето на трахана е, че се използва билка, наречена траханово. Тя придава специфичния вкус и аромат на ястието, а също така засилва ферментацията на тестото. Всеки край има различни варианти на рецептите за трахана. В странджанския регион рецептата за тестото включва тиква,
Рецепта за трахана от пловдивския край
Необходими продукти:
1000 г брашно тип 500
100 г тиквички
1/4 пакет мая
Начин на приготвяне:
Сварете зеленчуците и ги претрийте през цедка. Прибавете брашното, маята, разтворена в малко вода, ситно счукания сусам и сол на вкус. Замесете тесто и го оставете да втасва за ден-два. От него оформете малки топки. След като започнат да засъхват, ги претрийте през гевгир. Изсушете получените зърна.
Рецепта за трахана от сливенския край
Необходими продукти:
1 с.л. трахана
400 мл вода
2-3 филийки стар хляб
70 г сирене
1-2 с.л. масло или олио
Начин на приготвяне:
За всяка порция вземете по 1 с.л. трахана и по 400 мл вода. Сложете водата да заври с малко сол и поставете в нея размитата в малко вода трахана. Оставете да се вари за около 10 минути, докато сместа се сгъсти. Препечете филийките стар хляб и го начупете в купа за сервиране. Върху хляба натрошете сиренето. Ако желаете, добавете подправките - черен пипер, чесън на прах и др.
Залейте хляба със сварената трахана и изчакайте около 5 минути, за да кипне. Нагорещете олио (по 1-2 с.л. на порция) олио или масло и запържете в него червения пипер. Заливаме ястието със запръжката.
Как да си приготвим трахана
Две лесни техники
169944