Маслото гхи е краве масло, но преработено по специален начин. Това вкусно и здравословно масло стои в основата на аюрведическата кухня.
То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма.
Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно, за да се лекуват стомашни проблеми. Използвано като основа за направата на масажни кремове, прави кожата и косата гладка и свежа.
Добре се съчетава с ароматни субстанции като канела, шафран, пачули, сандал.
Гхи е подходящо и за хора с алергия към лактоза, тъй като е пречистено от нея. Има нежен жълт цвят и много дълъг срок на годност, понеже не съдържа вода. Спомага за клетъчната регенерация, еластичността на тъкъните и кръвоносните съдове и има благотворно влияние върху целия организъм.
Начин на приготвяне на гхи:
Използва се качествено несолено масло, най-добре от половин или 1 кг. Като начало се поставя на слаб огън, докато се разтопи.
Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета. Когато вече е течно, топлината може малко да се засили, докато заври леко и забълбука. Маслото все още има плътен бял цвят.
Започва да се образува пяна, която трябва да се махне. Претопяването продължава средно между 40 и 60 минути (за 0.5-1 кг масло) в зависимост от качеството на маслото.
Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното - това е именно белтъкът, който впоследствие прецеждаме.
Пречистеното масло има кехлибарен прозрачен цвят и лек аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и съставът.
Когато знаете, че сте готови, прецеждате през марля или пластмасова цедка в чист стъклен или глинен съд, като го оставяте отворен, докато маслото се охлади.
След това съдът се затваря и се съхранява извън хладилник. След няколко часа маслото се втвърдява, но съвсем не като това, което се продава в магазините. Има леко гранулирана текстура и много мек, приятен вкус.
По-различно от познатото ни и със сигурност много по-полезно. Чудесно е да се носи на пикник или при пътуване, без да се страхувате, че ще се разтопи.