За да не станат сухи обезсолените маслини, те се надупчват с вилица на 2-3 места. Слагат се в съд, заливат се с вряла вода и се о
Някои хора предпочитат след този процес да съхраняват маслините в буркан или съд с капаче, пълен с вода, в хладилника.
Ако маслините са с високо съдържание на натрий
Олиото и зехтинът от маслините могат да се използват многократно след това и за следващи дози маслини. Освен това мазнината се овкусява прекрасно от маслините и може да я добавим към салати.
За доброто съхранение на маслините може да се приготви и марината, позволяваща тяхното консумиране в продължение на месеци.
Необходими продукти за 250 г маслини:
1 с.л. сух босилек
Начин на приготвяне:
След процеса на обезсоляване с вода маслините се отцеждат от течността. В съда, в който ще се съхраняват, се изсипват последователно босилекът, оцетът и зехтинът. Капачката се поставя и се завинтва здраво.
Разклащаме съда енергично около 20 секунди, докато босилекът покрие всичко, а оцетът и зехтинът се смесят добре. Маслините се съхраняват в маринатата и в хладилник, докато не ги изядем.
Как да обезсолим маслини
Няколко полезни съвета
49710