За тестото:
2 ч. ч. брашно
60 гр разтопено масло
1 с. л. захар
щипка сол
1 ч. л. суха мая
1 яйце
2/3 ч. ч. вода
За плънката:
6 кренвирша
2 стръка зелен лук
1/4 ч. ч. накълцан магданоз
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
1 яйце за намазване
Подготовка:
В малка купа смесете водата, маята и захарта, разбъркайте и оставете за около 10 мин., докато се получат мехурчета.
В друга голяма купа пресейте брашното и солта.
Смесете разтопеното масло с яйцето и разбъркайте енергично до получаване на еднородна смес.
Прибавете всички течни съставки към брашното. Можете да използвате и миксер, но на ръка е по-лесно.
Замесете меко тесто, ако е необходимо добавете още брашно. Поставете тестото в намазнена купа и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. За да ускорите втасването, можете да сложите купата в друг по-голям съд, пълен с гореща вода.
Тестото трябва да е покрито с фолио или кърпа.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разделете тестото на шест равни части и ги оформете на топки. Вземете една топка и я разточете на правоъгълник. В средата му сложете един кренвирш и го увийте добре в тестото.
След това разрежете всяко руло на парчета с дебелина около 1 см, като режете през целия кренвирш, но оставяте долната част цяла.
След това оформете кръг и изнесете всяко парченце настрани така, че да се получи цвете. Вижте снимките.
Повторете упражнението с останалите кренвирши. Поставете рулата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Намажете ги с разбито яйце, а отгоре поръсете с магданоз, лук и кашкавал.
Печете около 20 минути до златистокафяв цвят.