за тестото:
120 г брашно
1/4 ч. л. сол
царевично нишесте за разточване
за плънката:
180 г краве сирене
8 жълтъка
1 яйце
1 белтък за намазване
2 стръка магданоз
черен пипер на вкус
за соса:
200 г кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на вкус
за маслото:
80 г краве масло
1 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното и солта, наливат се около 60 мл топла вода и се замесва меко тесто.
Разделя се на 2 фитила, покрива се с фолио и се оставя да почине за 30 минути.
Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцето, наситнения магданоз и черен пипер на вкус.
Фитилите се разточват на две тънки кори върху плот, поръсен с царевично нишесте. С помощта на ринг се изрязват 16 кръга – по 8 от всяка кора.
Плънката от сирене се разпределя в средата на осемте кръга.
В средата на плънката се правят вдлъбнатини, в които внимателно се слага по един жълтък.
Краищата на всеки кръг се намазват с разбит белтък.
Отгоре се поставя втори кръг от тесто, краищата се притискат добре, за да се залепят. Прищипват се така, че да се получи характерният за равиолите вид.
Пускат се в едва къкреща, подсолена вода. Щом тестото стане готово, а жълтъкът е все още рохък, се изваждат.
Маслото се загрява, поръсва се с червен пипер и след 1–2 секунди се отстранява от котлона, за да не прегори.
Чесънът се стрива на паста с малко сол, разбърква се с киселото мляко и сосът се посолява.
В чиния се сипва от киселото мляко, отгоре се слагат по две равиоли и се завършва със запържения пипер.
Прочетете още:
Яйца в картофени гнезда
Омлет – яйца и въображение
Апетитен омлет
Мини омлетчета за закуска
Омлет със сьомга
Здравословен омлет