500 г свинска плешка
2 с.л. нишесте
2 с.л. олио
сол
1 глава лук
1 морков
4-5 см. корен джинджифил
2 скилидки чесън
2 корена пащърнак
3-4 с.л. саке
10 бр. гъби шийтаке
1 бяла ряпа
1 ч.л. мед
1/4 ч.ч. соев сос
1/4 ч.ч. мирин
1 литър бульон даши
3 ленти портокалова кора
1 ч.ч. нарязано китайско зеле
пресен лук
варен на пара ориз
Начин на приготвяне:
Поръсете парчетата свинско месо с нишесте и го разнесете по цялата им повърхност.
Загрейте 3-4 с.л. олио в дълбок тиган с огнеупорна дръжка или тенджера и запечатайте месото от всички страни. Поръсете със сол. Извадете месото в чиния.
Обелете и нарежете лука и моркова на едри кубчета. Джинджифилът нарежете на тънки кръгчета, а обелените скилидки чесън - на филийки. Сотирайте зеленчуците в мазнината от месото. Добавете сакето. Щом алкохолът се изпари, върнете парчетата месо в тигана.
Добавете нарязана на едри парчета ряпа и разрязаните на половина гъби. Добавете меда, соевия сос, мирина и бульона и портокаловата кора. Захлупете съда или покрийте с лист хартия за печене и лист алуминиево фолио. Гответе във фурна, на 160 градуса за 2 часа.
Десет минути преди края на готвенето, добавете нарязаното на тънки ивици китайско зеле.
Сервирайте яхнията със свинско месо в дълбока чиния. Поръсете с нарязан пресен лук и гарнирайте с варен ориз.
Картофена запеканка с шунка и кашкавал
Бърза вечеря – запеканка с печени чушки
Запеканка със спанак
Запеканка с извара
Шарена запеканка
Запечени сиренца със спанак и яйце