1 телешки език
1 кг картофи
400 г домати от консерва
150 г замразен грах
100 мл червено вино
4 моркова
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 дафинов лист
2 зърна бахар
4 стръка мащерка
2 с. л. царевично нишесте
2 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Телешкият език се залива с вода, колкото да го покрие, и се вари до готовност – около 3 часа, заедно с дафиновия лист и бахара.
Бели се, докато е още топъл. Бульонът се запазва. Лукът се реже на лодки, морковите – на гредички, чесънът се наситнява. Запържват се за кратко в олиото. Налива се виното.
След минута-две се добавят доматите и картофите, нарязани на полумесеци. Налива се бульон от варенето, колкото да ги покрие. Пуска се и мащерката. Готви се, докато зеленчуците омекнат.
В яхнията се слагат парчетата език, нарязан на парчета, и грахът. Наливат се още около 500 мл бульон и се готви около 5 минути.
Нишестето се разтваря в малко бульон, сипва се в ястието, разбърква се, готви се още 2–3 минути. Яхнията се овкусява със сол и черен пипер и се сервира.
Сходни рецепти:
- Питателно ястие без месо
- Рулца от патладжан
- Салата с патладжан и печено сирене
- Пълнени патладжани по болонски
- Бърза яхния с кюфтенца и нахут