1 кг пилешко филе
500 г печурки
500 г бамя
400 г домати „Рома“
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 мл зехтин
600 мл пилешки бульон
3 с. л. смес за качамак
2 дафинови листа
2 щипки суха мащерка
1/2 връзка магданоз
1/2 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите се обелват и се нарязват наедро, заедно с пънчетата. Бамята се измива, доматите се настъргват. Лукът и чесънът се обелват и се нарязват наситно.
В тенджера се сгорещяват 40 мл от зехтина и в него се запържват лукът и чесънът. Прибавят се гъбите и когато се запържат се сипват бамята и доматите. Овкусява се с мащерката, дафиновите листа, сол, черен пипер и захарта.
Налива се бульонът, сипва се качамакът, похлупва се и ястието се оставя да къкри на слаб огън около 30 минути. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запича в тиган с останалия зехтин.
После се нарязва натънко и се сервира върху яхнията. Поръсва се с наситнен магданоз.
- Картофена запеканка с шунка и кашкавал
- Бърза вечеря – запеканка с печени чушки
- Запеканка със спанак
- Запеканка с извара
- Шарена запеканка
- Запечени сиренца със спанак и яйце