2 патладжана
4 с.л. зехтин екстра върджин
1 кг агнешка плешка
1 глава лук
1 с.л. смлян кориандър
1 пръчка канела
400 г нарязани домати
1 кубче органичен пилешки бульон
200 мл гореща вода
1/2 ч.ч. сушен касис
1 лайм, кора и сок
сол и черен пипер
За сервиране:
ориз пилаф
листа мента
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги на кубчета от по 5 см, без да ги белите. Сложете ги в цедка и ги поръсете обилно със сол. Оставете ги за 10-15 минути, за да отделят горчивия си сок. Подсушете ги с кухненска хартия. След това ги сложете в плитка тава, постлана с хартия за печене и ги разпределете на един слой. Поръсете със сол и 3 с.л. зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 60 градуса 20-30 минути.
В плитка тенджера с огнеупорни дръжки и капак загрейте 1 с.л. зехтин. Запечатайте от всички страни месото, нарязано на парчета от по 5 см. Поръсете със сол. Ако е необходимо, правете това на порции. Извадете месото.
В същия съд запържете за 3-4 минути нарязания лук заедно с кориандъра и пръчката канела, до омекване.
Върнете месото заедно с отделилите се сокове в тенджерата. Добавете доматите и гответе 2-3 минути.
Разтворете бульона в горещата вода. Добавете го в тенджерата заедно със сушения касис и разбъркайте. Захлупете и поставете във фурната за 1 час и 30 минути на 160 градуса.
Към сготвеното месо добавете печения патладжан, фино настърганата кора на лайма и сока му. Разбъркайте внимателно.
Сервирайте яхнията с пилаф от ориз, поръсена с листа мента.
Сходни рецепти:
Рулца от ... патладжан
Канапе от патладжани с домати
Рулца от патладжан
Патладжан по средиземноморски
Салата с патладжан и печено сирене
Патладжани с доматен сос