500 г бяло брашно
1 1/2 ч.л. (7 г) суха мая
2 ч.л. захар
2 ч.л. фина морска сол
125 мл развалено прясно мляко
150 мл студена вода
100 мл гореща вода
45 г меко безсолно масло
олио
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа сипете брашното, солта, захарта и сухата мая. Разбъркайте.
2. В кана смесете студеното прясно мляко, студената и горещата вода. Добавете маслото и разбъркайте.
3. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. Щом се образува топка тесто, покрийте купата и оставете настрани за 10 минути.
4. Намажете добре работния си плот с олио. Извадете тестото и го месете с натиск 10 секунди. Оформете на топка и отново поставете в купата. Покрийте и оставете за 10 минути. Извадете и месете тестото още 2 пъти, като помежду това го оставяте да почива по 10 минути. След това поставете тестото в купата, покрийте и оставете да втасва 1 час или докато удвои обема си.
5. Извадете тестото и го разстелете с дебелина 2 см. Навийте го на руло. Поставете го с ръба надолу в предварително намаслена форма за хляб за 1 кг. Оставете да втасва за 1 час. След това поръсете тестото с брашно и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (180 градуса с вентилатор) 45 минути. Извадете от формата и поставете върху решетка да се охлади.