1 кръгъл хляб
400 г печурки
100 г краве масло
280 г топени сирена
3–4 стръка пресен лук
2 ч. л. маково семе
3–4 стръка мащерка
1 с. л. краве масло за гъбите
Начин на приготвяне:
Гъбите се обелват и се нарязват на тънко. В тиган се загрява 1 с. л. масло и в него на два пъти се запържват гъбите. Добавят се и листенцата мащерка, след това съдът се дърпа от котлона.
Хлябът се разрязва на квадратчета, без да се докосва долната кора. Трябва да остане цял. Маслото се разтопява и се смесва с нарязаният наситно пресен лук и маковото семе.
Хлябът се поставя върху лист алуминиево фолио и в разрезите се пълни с нарязаното на кубчета топено сирене и запържените гъби, като се притискат хубаво в отворите. Намазва се с маслената смес и се завива във фолиото.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути. След това се маха фолиото и се пече още 10 минути.
Други рецепти:
- Да замесиш любов
- Как да направим питка
- Орехова питка
- Бърза питка със сирене
- Содена питка за Бъдни вечер
- Орехова питка