400 г брашно
40 г захар
5 г сол
100 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
4 яйца
100 г масло
За чесновото масло:
100 г масло
6 скилидки чесън
20 г настърган пармезан
3 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер
Допълнително:
1 яйце
1 с.л. течна сметана
див лук
мащерка
морска сол
разтопено масло
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа сипете брашното, солта и захарта и разбъркайте с помощта на миксер, с приставка за тесто.
2. Затоплете млякото до 40 градуса и добавете сухата мая. Добавете сместа към брашното и разбъркайте. След това добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. Разбърквайте в продължение на 5 минути. Накрая добавете маслото със стайна температура и разбивайте 10 миунти, докато тестото стане гладко и еластично.
3. Прехвърлете тестото в намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
4. За чесновото масло сипете маслото в купа и настържете фино скилидките чесън. Добавете настърган пармезан и нарязан магданоз .Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Оформете 8 топчета.
5. Върху набрашнен плот разточето тестото под формата на руло. Нарежете го на 8 равни части. Във всяко парче тесто поставете по 1 топка чесново масло и я завийте добре в тестото. Оформете гладка топка. Подредете топките плътно една до друга в предварително намаслена форма за хляб и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да втаса за 30 минути.
6. Разбийте яйце със сметана и намажете тестото отгоре. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. След като извадите изпечения хляб намажете с разтопено масло и поръсете с морска сол, ситно нарязан див лук и листенца мащерка.