1 багета (от дългите)
200 г кашкавал
250 мл зеленчуков бульон
150 мл животинска сметана
100 мл зехтин
4 домата
2 тиквички
2 скилидки чесън
1 глава червен лук
6 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат на кубчета, доматите се обелват за по-лесно се потапят във вряла вода и се режат на шайби.
Лукът се реже на полумесеци, чесънът – на ситно, а мащерката се накъсва.
Хлябът се нарязва на филийки, които се намазват с 40 мл от зехтина и се пекат около 8–10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
В останалия зехтин се сотират тиквичките и лукът, прибавят се и чесънът и мащерката. Овкусяват се със сол и черен пипер.
На дъното на тава се подреждат филийки, отгоре се разпределят сотирани зеленчуци, част от нарязаните домати, върху тях се поръсва настърган кашкавал. Реди се така, докато свършат продуктите. Завършва се с кашкавал.
Бульонът и сметаната се смесват, овкусяват се със сол и черен пипер и сместа се излива в съда.
Ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 40 минути.
Изважда се, охлажда се 20–30 минути и тогава се нарязва.
Прочетете още:
Шоколадови мъфини с аромат на кафе, ванилия и канела