5 английски мъфина
250 мл животинска сметана
150 мл прясно мляко
100 г суров бекон (на ленти)
40 г краве масло (+ за намазване)
5 яйца
2 стръка праз (бялата част)
1 ч. л. горчица
1 щипка чили на прах
сол и черен пипер на вкус
за соса „Холандез“:
190 г краве масло
1/4 връзка див лук
8 жълтъка
1 с. л. лимонов сок
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Празът се реже на кръгчета и се запържва в маслото. Посолява се.
Щом омекне, се добавя нарязаният бекон и се запържва до златисто.
Хлебчетата се режат на едри кубчета, намазват се с масло и се запичат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – около 10 минути.
Яйцата се разбиват, добавят се млякото, сметаната, горчицата, празът с бекона, сол, черен пипер и чилито.
Разбърква се хубаво с хляба. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 20 минути.
Маслото за соса се разтопява. Жълтъците, лимоновият сок и малко сол се разбъркват в стъклена купа.
Готвят се на водна баня, при непрекъснато бъркане, докато се получи крем. Малко по малко, при постоянно разбъркване, се налива разтопеното масло и съдът се отстранява от котлона.
Ястието се реже на парчета и се залива със соса. Поднася се с накълцания див лук.
Прочетете още:
Шоколадови мъфини с аромат на кафе, ванилия и канела