Необходими продукти:
за тестото:
450 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче суха мая (7 г)
1 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
за плънката:
750 г микс от пресни гъби
10 г микс от сушени гъби
200 г топено сирене
100 г бекон „Панчета“ (на слайсове)
80 г сирене „Пармезан“
60 г краве масло (+ за намазване)
4 стръка майоран
3 скилидки чесън
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за намазване
овесени ядки за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното и солта се смесват в купа. Маята се разтваря в 280 мл топла вода и се налива към брашното. Сипва се и зехтинът.
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса.
Сушените гъби се заливат с вряла вода и се оставят да набъбнат.
Пресните гъби се почистват, нарязват се наедро и се запържват в маслото. Прибавят се нарязаните наситно чесън и майоран, както и отцедените и нарязани гъби.
Съдът се отстранява от котлона, плънката се овкусява със сол, черен пипер и индийското орехче, и се оставя да се охлади.
Беконът се запича на сух тиган, до златисто, отцежда се върху кухненска хартия, натрошава се и се прибавя към плънката.
Втасалото тесто се разделя на две части и всяка топка се разточва на кръг.
В средата на едната кора се оформя топка от гъбената смес. Около нея се оформя кръг от останалата гъбена смес. Върху плънката се разпределят триъгълничетата топено сирене и настърган пармезан.
Кората около плънката се намазва с разбито яйце. Отгоре се слага другата кора.
За да се залепят добре двете кори, в центъра, около топката от плънка се притиска с чаша, а краищата на пая – с вилица.
Правят се прорези като лъчи и се завъртат на 90 градуса с разреза нагоре.
Паят се намазва с разбито яйце и се поръсва с овесените ядки.
Пече се 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Консумира се топъл!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка