Гратен от тиквички и перлен ориз

Поднесете с кисело мляко, чесън и пресен копър

Гратен от тиквички и перлен ориз
Снимка: ThinkStock/Guliver
1 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти

1 1/2 кг тиквички
300 мл прясно мляко
150 г Перлен ориз 
70 г сирене „Пармезан“
75 мл зехтин (+ 1 с. л.)
30 г краве масло
1 глава лук
3 скилидки чесън 
5-6 стръка пресен копър 
2 с. л. брашно
3 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
кисело мляко

Начин на приготвяне:

Измийте тиквичките и ги настържете на едро ренде. Посолете ги с 2 ч. л. сол, разбъркайте ги и ги сложете в цедка за 20-30 минути.

С ръце изстискайте течността от тиквичките и я запазете. Към нея налейте толкова мляко, че общо да станат 500 мл.

В голям съд загрейте зехтина и запържете нарязания на кубчета лук за 5-6 минути, докато омекне. Добавете тиквичките и гответе 8-10 минути. Сложете чесъна, останалата сол и черния пипер. Гответе още 2 минути и свалете съда от котлона.

В касерола загрейте маслото и 1 с. л. зехтин. Запържете брашното за 2-3 минути и налейте млечната течност. Разбъркайте добре, за да не се получат бучки, варете 2-3 минути и свалете съда от котлона.

Намаслете подходящ за печене съд, изсипете тиквичките, добавете Перления ориз Krina, ситно нарязания копър и 1/3 от настъргания пармезан и разбъркайте добре. Налейте соса, разбъркайте и отгоре поръсете с останалия пармезан.

Печете 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато оризът поеме течността и гратенът добие хубава златиста коричка.

Охладете гратена за 10 минути и поднесете с кисело мляко, чесън и пресен копър.

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти