1 1/2 кг тиквички
300 мл прясно мляко
150 г Перлен ориз
70 г сирене „Пармезан“
75 мл зехтин (+ 1 с. л.)
30 г краве масло
1 глава лук
3 скилидки чесън
5-6 стръка пресен копър
2 с. л. брашно
3 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
кисело мляко
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и ги настържете на едро ренде. Посолете ги с 2 ч. л. сол, разбъркайте ги и ги сложете в цедка за 20-30 минути.
С ръце изстискайте течността от тиквичките и я запазете. Към нея налейте толкова мляко, че общо да станат 500 мл.
В голям съд загрейте зехтина и запържете нарязания на кубчета лук за 5-6 минути, докато омекне. Добавете тиквичките и гответе 8-10 минути. Сложете чесъна, останалата сол и черния пипер. Гответе още 2 минути и свалете съда от котлона.
В касерола загрейте маслото и 1 с. л. зехтин. Запържете брашното за 2-3 минути и налейте млечната течност. Разбъркайте добре, за да не се получат бучки, варете 2-3 минути и свалете съда от котлона.
Намаслете подходящ за печене съд, изсипете тиквичките, добавете Перления ориз Krina, ситно нарязания копър и 1/3 от настъргания пармезан и разбъркайте добре. Налейте соса, разбъркайте и отгоре поръсете с останалия пармезан.
Печете 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато оризът поеме течността и гратенът добие хубава златиста коричка.
Охладете гратена за 10 минути и поднесете с кисело мляко, чесън и пресен копър.
Припомнете си още:
- Картофи с тиквички на фурна
- Овесени кюфтенца със зеленчуци
- Тиквичката – "грозното пате" на зеленчуците
- Чипс от тиквички на фурна
- Пълнени тиквички
- Салата от тиквички