- 1 с.л. олио
- 8 гъби шийтаке
- 2 х 250 г говеждо кобе или говежди стек от контрафиле
- 2 с.л. соев сос
- 2 с.л. саке
- 2 с.л. мирин
- щипка сушен паламуд
- 1 см корен джинджифил
- 1/2 ябълка
- сол и черен пипер
- 1/2 връзка пресен лук
Начин на приготвяне:
За маринатата сипете в тенджерка сакето, мирина и соевия сос. Пуснете вътре чипса от сушен паламуд и оставете сместа да ври 3-4 минути.
Дръпнете от огъня и добавете сока от фино настъргания джинджифил и фино настърганата ябълка с кората. Оставете маринатата да престои докато приготвяте стековете и гъбите.
Извадете месото 30 минути преди готвене. Загрейте на максимална мощност скарата или грил-тигана. Поръсете стековете от двете страни с олио, сол и черен пипер. Печете върху скарата по 3-4 минути от всяка страна, като обърнете месото 4 пъти за цялото време на печене. Заедно със стековете запечете и целите стръкове лук.
Сипете маринатата в дълбока продълговата чиния като я прецедите. Щом стековете са готови, ги поставете в маринатата и оставете да стоят 3 минути. Поръсете целите гъби с олио, сол и черен пипер и ги запечете на скарата за по 1 минута от всяка страна, трябва да останат леко недопечени. Поставете и тях в маринатата за същото време.
Нарежете стековете на филии напречно на мускулните влакна. Подредете гъбите на дъното на чиниите, а върху тях подредете резени месо. Полейте с марината и гарнирайте с печен пресен лук.
Други рецепти:
- Пет рецепти за супа с паста
- Гореща супа за душата
- Супа топчета в три стъпки
- Вкусна супа за пет минути
- Крем супа с карфиол