За гофретите:
300 г печена тиква
100 г разтопено масло + допълнително за намазване
200 г мътеница или рядко кисело мляко
200 мл прясно мляко
2 яйца
1/2 ч.л. канела (по желание)
1 ч.л. фина морска сол
200 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
За гарниране:
сладко от ягоди
бита сметана
4-6 с.л. заквасена сметана
1 малка глава червен лук
2 с.л. нарязан див лук
2-3 с.л. хайвер
4-8 резена бекон
чери домати
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Отстранете кората на печената тиква. Намачкайте тиквата до получаване на пюре. Сложете я в купа и прибавете охладеното разтопено масло, киселото и прясното мляко, яйцата. Разбъркайте сместа до хомогенност, без да прекалявате.
Пресейте брашното, бакпулвера и солта, и евентуално канелата. Добавете ги към сместа и разбъркайте внимателно до хомогенност. Отново не трябва да прекалявате с бъркането, за да не стане сместа жилава. Оставете сместа да си почине 20 миунти.
Загрейте форма (уред) за гофрети. Намажете с малко разтопено масло*. Напълнете отделенията на формата със смес и затворете. Печете докато краищата на гофретите станат хрупкави. Готовите гофрети оставете да си починат 1-2 минути.
Сладките гофрети гарнирайте с пълна лъжица сладко от ягоди и лъжица бита сметана.
За солените гофрети разрежете чери доматите на половинки и ги овкусете със сол, нарязан на ситно див лук и зехтин. Разбъркайте и оставете за минута. Резените бекон изпечете до хрупкавост на скара или в силно загрята фурна, под грила. Нарежете червения лук на ситно. Единият вид солени гофрети поднесете с хайвер, заквасена сметана и червен лук, а другият вид - с чери домати и печен бекон.
*Ако формата ви е с незалепващо покритие, няма нужда да намазвате предварително с разтопено масло.
Съвет: Ако не разполагате с уред за гофрети, можете да направите малки тиквени палачинки, като сипете по средата на тиган за палачинки малък черпак от сместа и пържите по 2 минути от всяка страна.
Още рецепти:
В какво се крие чарът на палачинките
Шоколадови палачинки за закуска