брашно - 450 гр
суха мая (7 грама) - 1 пакетче
вода - 250 мл
бяло вино - 4 с.л.
зехтин - 6 с.л.
лук - 1/2 глава
тиквички - 1/2 бр.
люти чушки - 1 бр.
морска сол - 1 ч.л.
Фокачата представлява нещо средно между пица и питка. По-дебела е от пица и по-тънка от питка. В Древен Рим panis focacius бил плоският хляб, който се изпичал на домашното огнище. Твърди се, че базовата рецепта за тестото принадлежи на етруските, но днес чудно вкусната фокача се свързва предимно с кухнята на областта Лигурия.
Обикновено фокачата е гарнирана отгоре с маслини, домати, прошуто, лук, гъби или други добавки, но може да бъде и съвсем скромна, поръсена само с морска сол. Отвътре е мека и пухкава, а отвън е леко хрупкава и ухае великолепно.
Рецептата на Mate Kitchen за фокача е съвсем проста и достъпна. Върху тестото избрахме да сложим микс от задушени заедно лук, тиквичка и люта чушка. Иначе разновидностите са много и като цяло са регионално обусловени. Те засягат както дебелината на тестото, така и продуктите, с които се гарнира. Разбира се, винаги можете да импровизирате с каквото имате в хладилника. За да бъде вкусът автентичен, ползвайте продукти, които са типични за италианската кухня.
Традиционно италианците сервират охладена фокача преди основното ястие или пък заедно с него. Ако трябва да сме откровени обаче, преспокойно може да се нахраните с нея и някакви антипасти. Приготвите ли си я веднъж, със сигурност ще има и втори път.
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа и го разбъркайте със солта и сухата мая. Добавете хладката вода, виното и 2 с.л. зехтин. Омесете меко тесто, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втаса за около 1 час.
2. След като втаса, го премесете и го разтеглете в овална форма с дължина около 30 см и дебелина 1 см.
3. Прехвърлете така оформената фокача в намазнена тава и с палец направете вдлъбнатини по повърхността. Покрийте я и я сложете на топло да втаса още веднъж за около 20 минути.
4. През това време запържете нарязания на дребно лук в малко олио. Добавете ситно нарязаната тиквичка и лютата чушка.
5. Намажете втасалата повторно фокача с останалия зехтин и я запечете за десетина минути на 180 градуса. Извадете я, разпределете отгоре зеленчуковата смес, поръсете с морската сол и я върнете във фурната за още 20 минути.
6. Поднесете фокачата охладена.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.