- 600 г бяло брашно
- 200 г зелени маслини (без костилки)
- 100 мл студено пресован зехтин + за намазване
- 1 скилидка чесън
- 8 г суха мая
- 1/2 ч.л. сух розмарин
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното, маята и солта. Налейте зехтина и 300 мл топла вода. Разбъркайте хубаво, прехвърлете на плота и замесете меко тесто. Поставете го в намазана със зехтин купа и го покрийте с фолио. Оставете го да втаса.
След това го прехвърлете в тава, намазана със зехтин, направете дупки с пръсти по повърхността му и намажете със зехтин. Оставете тестото да втаса повторно.
Стрийте чесъна на паста с малко сол и го разбъркайте с розмарина и 50 мл зехтин. Оставете настрана.
Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор. Подредете маслините върху тестото и ги притиснете леко с пръсти.
Намажете фокачата с ароматния зехтин и я изпечете до готовност - за около 15 минути. По желание поръсете готовата фокача с прясно смлян черен.
Други рецепти:
- Да замесиш любов
- Как да направим питка
- Орехова питка
- Бърза питка със сирене
- Содена питка за Бъдни вечер
- Орехова питка