- 2 ципури
- бульон
- 200 г инстантна полента
- 200 г чери домати
- 1 стрък пресен лук
- 60 г масло
- зехтин
- бяло вино
- сол и черен пипер
- прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Кипнете вода и добавете нарязани на едро морков, целина корен и стебла, глава лук, разрязана на 4, половин връзка магданоз, сол, пипер и оставете да ври на слаб огън за 20 минути.
Съотношението вода - полента е 4 към 1. Сипете на струйка полентата в тенджера с гореща подсолена вода, малко преди да заври, като бъркате непрекъснато 5-6 минути. Намаслете леко квадратна тавичка и изсипете полентата в нея. Оставете да изстине, а след това я поставете в хладилника да стегне.
Филетирайте рибата и добавете главата и костите към бульона.
Подгейте зехтин в широк тиган и добавете масло. Осолете рибата и я сложете в тигана с кожата надолу. Добавете пресен лук, чери домати, няколко стъка мащерка и 50 милилитра вино. Щом виното се изпари добавете бульон. Намалете котлона, покрийте и варете 5 до 7 минути.
Нарежете изстиналата полента и я запечете в грил тиган с 3-4 с.л. зехтин.
Пюрирайте сварените зеленчуците от больона в блендер, като добавите 30 г масло, капка зехтин и сол.
Поставете полентата в чиния с една лъжица от пюрето, филето от ципура, два малки домата и поръсете с лук. Полейте с пълна лъжица от бульона и сложете няколко стръка мащерка.
Прочетете още рецепти:
Салата с броколи и бадеми
Три страхотни рецепти с риба
Риба с броколи
Рецепта за щастие с копър и морска сол