10 яйца
майонеза
горчица
черен пипер и сол на вкус
магданоз за украса
Първата партида боядисани яйца вече е готова, но сега трябва някак да оползотворим счупените яйца.
Тук идва моментът, в който практичните домакини приготвя фаршировани яйца. Това включва обелване на твърдо сварените яйца, нарязване, изваждане на жълтъците, смесването им с майонеза и подправяне.
Много неща могат да се объркат в процес с толкова много стъпки. Яйцата може да са преварени или твърде рохки, понякога стават невъзможни за обелване, пълнежът може да е на бучки или многото майонеза да развали вкуса на цялото ястие.
В помощ на домакините, професионални готвачите представят пред „Хъфингтън пост“ пет от най-често срещаните проблеми при приготвянето на ордьовъра и съветват как да ги избегнете.
Сваряване на яйцата
„Преваряването на яйцата е най-голямото престъпление“, казва шеф Томаш Бом - главен готвач и собственик на ресторант в Арканзас.
Жълтъкът не трябва да имам онзи зеленикаво-сив цвят в края си.
Просто поставя яйцата в тенджера, покрива ги с вода и изчаква да врят една-две минути, след което изключва котлона и оставя яйцата да седят в горещата вода още 10-12 минути.
Бом предприема различен подход. Той довежда водата до кипене, осолява я и внимателно поставя яйцата във врящата вода, като ги готви в продължение на осем минути. След това поставя яйцата в ледена баня преди обелването.
„По този начин яйчният жълтък се приготвя, но все още е малко кремообразен“, съветва той.
Обелване на яйцата
Ако някога сте белили твърдо сварено яйце и сте мислили, че е невъзможно част от белтъка да остане по черупката, не сте сами. Професионалните готвачи имат същия проблем.
Пресните яйца са по-трудни за обелване, казва шеф Сидоти. „Опитайте се да планирате предварително и купете яйцата си няколко дни или до седмица предварително.“
Ако за тази стъпка вече е късно, обелете яйцата под вода. След като водата попадне под мембраната, черупките лесно се отлепват и ще изглеждат наистина хубаво. Този трик работи в 8 от 10 случая.
Оформяне на яйцата
Предпочитаният начин за оформяне на тези яйца е като ги разрежете през средата по дължина, но понякога те се пързалят и не стоят изправени. Тайната е да отрежете малка част от дъното им, за да се образува плоска, стабилна част.
„Едната страна е по-дълбока, другата е по-плитка, тъй като яйченият жълтък никога не седи идеално в средата “, казва Томаш Бом. „Но това няма значение. Наистина не можете да разберете как точно е разпределена сместа в яйцата.“
Перфектният пълнеж
„Жълтъците и белтъците са доста нежни“, признава Франк Прото. „Трябва да имате хубаво количество подправки в жълтъчната си смес.“
Но не прекалявайте. Майонезата, горчицата, солта, черният пипер и може би малко лимонов сок или оцет е всичко, от което се нуждаете, каза шеф Сидоти.
Най-важното е пълнежа да е гладък, затова смесете всички съставки с блендер, няколко от твърдо сварените белтъци ще направят сместа още по-гладка.
Поднасяне на фаршировани яйца
Изчакайте до последния момент и дръжте жълтъчената смес в затворен плик.
„Определено бих чакал до последната минута“, съветва Бом. „Колкото по-дълго седят готови, толкова по-вероятно е те да загубят аромат и да изсъхнат“.
„Почти винаги получават тази странна коричка отгоре, а аз я мразя. И така, опитвам се да ги напълня възможно най-близо до сервирането“, допълва Прото.
Остава само да запретнете ръкави, да следвате съветите на професионалистите и да се насладите на резултата.
Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват, след което се обелват и се разрязват на половини. Жълтъците се отделят и се слагат в купата на блендер.
Добавят се майонеза и горчица и се поръсва с черен пипер и сол.
Продуктите се смилат и сместа се поставя в пош.
Половинките белтъци се пълнят с готовата плънка, декорират се с листа магданоз и се сервират.
Още полезни идеи🍳
Как да варим яйца
Омлет – яйца и въображение
Апетитен омлет
Омлет с агнешки дреболии
Мини омлетчета за закуска