Фаршировани яйца: Как да ги приготвим и 5 грешки, които да избягваме

Професионалните готвачи също се затрудняват с беленето на яйца, но имат трикове

Фаршировани яйца: Как да ги приготвим и 5 грешки, които да избягваме
Снимка: iStock/Getty Images
1.75 от общо 4 гласа
Необходими продукти

10 яйца
майонеза
горчица
черен пипер и сол на вкус
магданоз за украса

Първата партида боядисани яйца вече е готова, но сега трябва някак да оползотворим счупените яйца.

Тук идва моментът, в който практичните домакини приготвя фаршировани яйца. Това включва обелване на твърдо сварените яйца, нарязване, изваждане на жълтъците, смесването им с майонеза и подправяне.

Много неща могат да се объркат в процес с толкова много стъпки. Яйцата може да са преварени или твърде рохки, понякога стават невъзможни за обелване, пълнежът може да е на бучки или многото майонеза да развали вкуса на цялото ястие.


В помощ на домакините, професионални готвачите представят пред „Хъфингтън пост“ пет от най-често срещаните проблеми при приготвянето на ордьовъра и съветват как да ги избегнете.

Сваряване на яйцата

„Преваряването на яйцата е най-голямото престъпление“, казва шеф Томаш Бом - главен готвач и собственик на ресторант в Арканзас.

Жълтъкът не трябва да имам онзи зеленикаво-сив цвят в края си.

enlightenedПросто поставя яйцата в тенджера, покрива ги с вода и изчаква да врят една-две минути, след което изключва котлона и оставя яйцата да седят в горещата вода още 10-12 минути. 

Бом предприема различен подход. Той довежда водата до кипене, осолява я и внимателно поставя яйцата във врящата вода, като ги готви в продължение на осем минути. След това поставя яйцата в ледена баня преди обелването.

„По този начин яйчният жълтък се приготвя, но все още е малко кремообразен“, съветва той.

Обелване на яйцата

Ако някога сте белили твърдо сварено яйце и сте мислили, че е невъзможно част от белтъка да остане по черупката, не сте сами. Професионалните готвачи имат същия проблем.

Пресните яйца са по-трудни за обелване, казва шеф Сидоти. „Опитайте се да планирате предварително и купете яйцата си няколко дни или до седмица предварително.“

Ако за тази стъпка вече е късно, обелете яйцата под вода. След като водата попадне под мембраната, черупките лесно се отлепват и ще изглеждат наистина хубаво. Този трик работи в 8 от 10 случая. 

Оформяне на яйцата

Предпочитаният начин за оформяне на тези яйца е като ги разрежете през средата по дължина, но понякога те се пързалят и не стоят изправени. Тайната е да отрежете малка част от дъното им, за да се образува плоска, стабилна част. 

„Едната страна е по-дълбока, другата е по-плитка, тъй като яйченият жълтък никога не седи идеално в средата “, казва Томаш Бом. „Но това няма значение. Наистина не можете да разберете как точно е разпределена сместа в яйцата.“

Перфектният пълнеж

„Жълтъците и белтъците са доста нежни“, признава Франк Прото. „Трябва да имате хубаво количество подправки в жълтъчната си смес.“

Но не прекалявайте. Майонезата, горчицата, солта, черният пипер и може би малко лимонов сок или оцет е всичко, от което се нуждаете, каза шеф Сидоти.

enlightenedНай-важното е пълнежа да е гладък, затова смесете всички съставки с блендер, няколко от твърдо сварените белтъци ще направят сместа още по-гладка. 

Поднасяне на фаршировани яйца

Изчакайте до последния момент и дръжте жълтъчената смес в затворен плик.

„Определено бих чакал до последната минута“, съветва Бом. „Колкото по-дълго седят готови, толкова по-вероятно е те да загубят аромат и да изсъхнат“.

„Почти винаги получават тази странна коричка отгоре, а аз я мразя. И така, опитвам се да ги напълня възможно най-близо до сервирането“, допълва Прото.

Остава само да запретнете ръкави, да следвате съветите на професионалистите и да се насладите на резултата.


Начин на приготвяне:

Яйцата се сваряват, след което се обелват и се разрязват на половини. Жълтъците се отделят и се слагат в купата на блендер.

Добавят се майонеза и горчица и се поръсва с черен пипер и сол.

Продуктите се смилат и сместа се поставя в пош.

Половинките белтъци се пълнят с готовата плънка, декорират се с листа магданоз и се сервират.

Още полезни идеи🍳

Как да варим яйца
Омлет – яйца и въображение
Апетитен омлет
Омлет с агнешки дреболии
Мини омлетчета за закуска

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти