3 х 200 г стекове от еленско месо
сол и прясно смлян черен пипер
1 с.л. олио
25 г масло
1/2 червена зелка
2 глави лук шалот
2 големи глави сварено червено цвекло
50 г манголд
малка връзка див чесън
зехтин
За соса:
50 мл червено вино
1 с.л. балсамов оцет
100 мл говежди бульон
1 с.л. желе от касис
3 плодчета хвойна
2 звездички анасон
10 г масло
За гарниране:
50 г къпини
цветове от див чесън
Начин на приготвяне:
Поръсете обилно със сол и черен пипер стековете от двете страни. Загрейте тиган и сипете 1 с.л. олио в него. Запечатайте месото от всички страни, общо за 2-3 минути. Добавете маслото и щом се разтопи, облейте няколко пъти с него месото. Гответе още 4 минути. Извадете месото в чиния, покрийте го и го оставете да си почине.
Деглазирайте тигана с червено вино и балсамов оцет и бульон. Щом алкохолът се изпари, добавете жлеето от касис, звездичките анасон и зърната хвойна. Намалете силата на огъня и гответе 3 минути. След това извадете анасона и хвойната и добавете маслото. Оставете на огъня докато сосът се сгъсти още малко.
Нарежете зелето на тънки резени, а главите лук разрежете на половини. Обеленото и сварено цвекло нарежете на парчета. Сипете малко зехтин върху плочата (скарата) и поставете зеленчуците върху нея. Поръсете ги със сол, черен пипер и още зехтин. Печете от двете страни докато получат загар.
Запечете на скарата и манголд и дивия чесън заедно със стръковете, докато се свият леко, за около 2 минути. Поръсете със сол и зехтин.
В голяма чиния подредете печените на скара червено зеле и червено цвекло. Подредете и листата манголд и див чесън. Нарежете под диагонал еленското месо и го подредете върху зеленчуците. Отделете слоевете на печения лук и ги разпръснете отгоре. Поръсете със сос. Украсете с цветовете на дивия чесън и къпини.
Още рецепти: