Необходими продукти:
500 г бяло брашно
80 г краве масло
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 пакетче суха мая (7 г)
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка мащерка
1/4 връзка босилек
1 стрък розмарин
1 стрък салвия
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
за гарниране:
150 г саламурено козе сирене
150 г краве масло (със стайна темпера
Начин на приготвяне:
В брашното се оформя кладенче, налива се затоплено мляко, прибавят се сухата мая, захарта, жълтъците от 2 яйца, разтопеното масло и накълцаните подправки – магданоз, босилек, мащерка, розмарин, салвия. Посолява се и се замесва тесто.
Слага се в купа, покрива се и се оставя да втаса.
Тестото се разделя на 12 парчета, от които се оформят топки. Подреждат се в тава, намазана обилно с масло, покриват се с кърпа и се оставят да втасат повторно.
Питките се мажат с разбито яйце, по желание се поръсват с листенца от билките. Пекат се около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Маслото се разбива добре с миксер. Поръсва се с натрошено сирене и се разбърква.
Оформя се като салам и се увива във фолио за свежо съхранение. Оставя се в хладилник, за да стегне.
Хлебчетата се поднасят с нарязаното масло.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка