6 кг домати
1 глава червен лук
1 връзка пресни моркови
1 филийка целина
1 люта чушка сиврия
1 стрък розмарин
3 стръка босилек
олио
сол
Начин на приготвяне:
1. За първия вид доматен сос поставете в тенджера с вряща вода за 1-2 минути половината количество домати. След това ги извадете и обелете. Нарежете ги на кубчета и ги сложете в дълбок тиган или голяма тенджера. Варете ги 10-15 минути до омекване.
2. Пасирайте соса и го прецедете през цедка. Върнете соса на котлона, добавете сол и оставете да заври. Пресипете горещия доматен сос в предварително измити и стерилизирани буркани с херметическо затваряне. Затворете и съхранявайте на тъмно и хладно място.
3. За втория вид доматен сос нарежете доматите на кубчета без да ги белите. Нарежете лука на ситно и го запържете в зехтин в дълбока тенджера. Добавете почистените и нарязани на тънки кръгчета моркови, както и нарязаната на дребни кубчета целина. Разбъркайте и щом зеленчуците омекнат, добавете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и нарязаните домати. Добавете нарязаната на тънки кръгчета люта чушка, както и нарязаните поресни подправки. Разбъркайте и гответе доматения сос на слаб огън 30-40 минути.
4. Когато е готов, го пасирайте. След това го прецедете, за да отделите люспите и го върнете върху котлона. Овкусете със сол и оставете да заври. Докато още е горещ, пресипете соса в предварително измити и стерилизирани буркани с херметическо затваряне. Затворете и съхранявайте на тъмно и хладно място.