1,2 кг телешки дроб
50 мл зехтин
2 с. л. балсамов оцет
за маринатата:
500 мл прясно мляко
2 скилидки чесън
2 стръка салвия
2 стръка мащерка
1 с. л. пипер меланж
за ароматното масло:
200 г краве масло
1 скилидка чесън
30 г сушени домати
1/2 ч. л. сух кориандър
2 стръка босилек
2 стръка мащерка
сол и пипер меланж на вкус
Начин на приготвяне:
Дробът се почиства от жилите и се нарязва на големи и тънки филийки (като малки шницели). Слага се в купа със счуканите чесън и пипер, наситнените салвия и мащерка и млякото. Оставя се да се маринова за 2–3 часа (най-добре за 24 часа). След това се отцежда и се подсушава.
Скарата се намазва със зехтина и дробът се пече от двете страни за около 5 минути от всяка страна. Малко преди да е готов се намазва с балсамовия оцет и се запича за кратко (20–30 секунди от всяка страна).
Продуктите за маслото се смилат в блендер. Сместа се увива във фолио за свежо съхранение като руло и се оставя в хладилник да стегне добре.
Дробът се поднася с ароматното масло.
Други рецепти:
Бирено пиле
Пиле с къри
Печено пиле с майонеза
Ямайско пиле
Печено пиле с билково масло и още нещо