500 г смляно месо от телешка плешка
500 г смляно месо от свинска плешка
50 г сирене „Пармезан“ (+ за поръсване)
2 филийки хляб
1 яйце
1/2 връзка див лук
1/4 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
за соса:
50 мл зехтин „Екстра върджин“
2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
4 скилидки чесън
1 малка глава лук
1/4 връзка пресен магданоз
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
за питките:
300 г брашно
1 глава чесън
4 с. л. зехтин
1 с. л. меласа
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Хлябът се смила, пармезанът се настъргва, лукът и магданозът се наситняват. Двата вида кайма се смесват с трохите, пармезана, яйцето, лука и магданоза. Овкусява се със сол и черен пипер.
Оформят се 18 кюфтета и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се настърган пармезан. Пекат се 10–15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Чесънът и лукът за соса се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин. Прибавят се доматите, овкусява се със сол и черен пипер и сосът се вари 10 минути.
Накрая се прибавя нарязаният магданоз, пасира се и се овкусява със захар. Чесънът за хляба се обелва, овкусява се с 2 с. л. зехтина, сол и черен пипер, завива се в алуминиево фолио и се пече 1 час на 150 градуса, в съд с вода на дъното.
Маята и меласата се разтварят в 180 мл топла вода. В брашното се разбърква солта, налива се останалият зехтин, добавя се разтворената мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса.
Изпеченият чесън се намачква. Тестото се размесва с чесъна. Оформят се 18 топки, подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия, и се притискат леко. Оставят се да втасат повторно. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто – за 10–12 минути.
Хлебчетата се разполовяват. Кюфтетата се притискат леко. Между половинките на всяко хлебче се поставя по едно кюфте. Заливат се със соса и се фиксират с клечки. Поднасят се по три в порция.
Други рецепти:
Фокача сандвич
Сандвич с домати, тиквички и сирене
Сандвич с авокадо
Сандвич за 15 минути
Зеленчуков сандвич