пресен босилек само листата - 2 чаени чаши
пармезан настърган - 1/4 ч.ч.
кедрови ядки сурови - 1/4 ч.ч.
чесън - 2 скилидки
зехтин екстра върджин - 1/2 ч.ч.
лимони - 1/4 бр
сол - 1/2 ч.л.
Зеленото и ароматно песто е класически италиански сос за салати и паста. Силният му и наситен вкус идва от босилека, който е основна съставка в него. Компания му правят сирене и зехтин екстра върджин, както и малко чесън, лимонов сок и кедрови ядки за разкош. Комбинира се чудесно с пресни домати, меко сирене като моцарела или пък „Дунавия“ в българския вариант, както и с прошуто, предлагат от Mate Kitchen. Липсва единствено мек хляб с хрупкава коричка, за да е пълна насладата. Разкошно е дори само намазано на топъл хляб.
Северна Италия, и по-специално Генуа, е родният дом на вкусното песто. Смята се, че сосът се е приготвял още по времето на Римската империя. Първите писмени сведения за него обаче са едва от втората половина на XIX век. В оригинал пестото се приготвя на ръка, в дървено хаванче. Днес сме улеснили и съкратили процеса доста с помощта на пасатора.
Класическата рецепта за песто ползва пекорино, но има и варианти с пармезан или грана падано. При ядките също са възможни интерпретации, без да се отклоняваме от ориганала. Вместо кедрови ядки може да ползвате орехи или сурово кашу. Лимоновият сок придава нотки на свежест.
Когато ви се дояде песто, може да приготвите по-голямо количество. След това го прехвърлете в бурканче, налейте отгоре зехтин и го затворете плътно с капачката, съветват кулинарите на Mate Kitchen. Така може да го съхранявате в хладилник в рамките на седмица.
Начин на приготвяне:
1. Запечете кедровите ядки в тиган с незалепващо покритие, за да освободят аромата си. Трябват им не повече от 3-5 минути. Прехвърлете ги в купичка и ги оставете да се охладят.
2. В купата на блендера сложете листата босилек, охладените кедрови ядки, пармезана, чесъна, лимоновия сок, солта.
3. Пуснете блендера и постепенно добавяйте зехтина и пасирайте докато сместа стане хомогенна, без да се превръща на каша.
Бележки: Така приготвеното песто може да се съхранява покрито в хладилник в рамките на една седмица.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.