1 пиле
300 г кисело мляко
0.25 ч.л. куркума
2 щипки смляно индийско орехче
1 щипка канела
1 ч.л. сумак
0.5 ч.л. черен пипер на зърна
0.5 ч.л. сушен риган
2 скилидки чесън
50 мл зехтин
сол на вкус
800 г картофи
олио за пържене
За соса:
200 г цедено кисело мляко
200 г майонеза
1 с.л. медена горчица
1 щипка канела
1 лимон
2 скилидки чесън
0.25 ч.л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
За ориза:
50 г фиде
200 г дългозърнест ориз
60 г краве масло
600 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
2 домата
2 краставици
0.5 зелена салата
1 глава лук
6 арабски питки
Начин на приготвяне:
Стрийте чесъна на паста с малко сол. Счукайте черния пипер на едро в хаванче. В купа смесете черния пипер, куркумата, индийското орехче, ригана, сумака, сол, чесъна, киселото мляко, канелата и зехтина.
Разполовете пилето с помощта на кухненска ножица. Мариновайте го в подправеното мляко за една нощ.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изечете пилето за около час. След това го обезкостете.
За соса стрийте чесъна на паста с малко сол и го разбъркайте в купа с киселото мляко, майонезата, горчицата, червения и черния пипер, канелата, сока от лимона и по желание - настъргана лимонова кора.
Загрейте маслото за ориза и в него запържете фидето. Добавете ориза. Щом се запържи, налейте бульона. Овкусете се със сол и черен пипер и гответе 10 минути. Дръпнете от огъня и оставете похлупен за още 10 минути.
Нарежете картофите на малки правоъгълничета с мандолина и ги изпържете на маслена баня до златисто. Посолете ги.
Сервирайте месото в чиния, а отстрани - нарязани зеленчуци, ориз, картофи, сос хлебчета за дюнер. Сглобете дюнерите със съставки по ваш вкус.
Други рецепти:
- Фокача сандвич
- Сандвич с домати, тиквички и сирене
- Сандвич с авокадо
- Сандвич за 15 минути
- Зеленчуков сандвич