1 пиле
300 г кисело мляко
1/4 ч. л. куркума
1/6 ч. л. индийско орехче
1/8 ч. л. канела
1 ч. л. сумак
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
1/2 ч. л. сух риган
2 скилидки чесън
50 мл зехтин
сол на вкус
за соса:
200 г цедено кисело мляко
200 г майонеза
1 с. л. медена горчица
1/8 ч. л. канела
1 лимон
2 скилидки чесън
1/4 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за ориза:
50 г фиде
200 г дългозърнест ориз
60 г краве масло
600 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
за картофите:
800 г картофи
сол на вкус
олио за пържене
за сервиране:
1–2 домата
1–2 краставици
1/2 зелена салата
1 глава лук
хлебчета за дюнери
Начин на приготвяне:
Стрийте чесъна на паста с малко сол. Счукайте черния пипер на едро в хаванче. В купа смесете черния пипер, куркумата, индийското орехче, ригана, сумака, сол, чесъна, киселото мляко, канелата и зехтина.
Разполовете пилето с помощта на кухненска ножица. Мариновайте го в подправеното мляко за една нощ.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изечете пилето за около час. След това го обезкостете.
За соса стрийте чесъна на паста с малко сол и го разбъркайте в купа с киселото мляко, майонезата, горчицата, червения и черния пипер, канелата, сока от лимона и по желание – настъргана лимонова кора.
Загрейте маслото за ориза и в него запържете фидето. Добавете ориза. Щом се запържи, налейте бульона. Овкусете със сол и черен пипер и гответе 10 минути. Дръпнете от огъня и оставете похлупен за още 10 минути.
Нарежете картофите на малки гредички с мандолина и ги изпържете на маслена баня до златисто. Посолете ги.
Сервирайте месото в чиния, а отстрани – нарязани зеленчуци, ориз, картофи, сос, хлебчета за дюнер. Сглобете дюнерите със съставки по ваш вкус.
Други рецепти:
Фокача сандвич
Сандвич с домати, тиквички и сирене
Сандвич с авокадо
Сандвич за 15 минути
Зеленчуков сандвич